Microsoft ќе дозволи пристап до вештачката интелигенција AIX, која е базирана на Minecraft. Платформата е во развој подолг период, но досега беше достапна единствено за тестирање во компанијата. Отворената верзија ќе биде достапна од јули, кога сите развивачи ќе можат да го користат за евалуација и развој на вештачка интелигенција, јави PC World. Една од […]

Прочитај повеќе

AI Scry е нова iOS апликација која користи невронска мрежа за да ги идентификува предметите кои се наоѓаат во нејзината околина. Апликацијата е едноставна за користење, со насочување на камерата на телефонот кон предметите, ги препознава предметите и преку „етикети“ или преку глас, ги прикажува на екранот и го информира корисникот. Сепак иако користи вештачка […]

Прочитај повеќе

Facebook користи вештачка интелегенција за мапа на која ќе бидат одбележани сите објекти креирани од луѓето. Користиме AI за да ги анализира сателетските снимки за детална мапа која ќе ја споделиме оваа година, вели социјалната мрежа. „Ги идентификувавме објектите крирани од луѓе како згради и друга инфраструктура, а потоа ги користевме овие локации како показател […]

Прочитај повеќе

Google во соработка со Udacity организира бесплатен курс за сите заинтересирани за „deep learning“, oдносно учење и оптимизирање на невронски мрежи во машините во обид да се креира сложена вештачка интелигенција. Курсот доаѓа само неколку месеци откако Google го отвори кодот за Tensor Flow. Со оглед на тематиката, разбирливо курсот не е предвиден за почетници, […]

Прочитај повеќе

Илон Маск од Tesla, Сем Алтман од Y-Combinator и Питер Тиел од PayPal се помеѓу основачите и финансиерите на непрофитната организација Open AI, која има цел да креира вештачка интелигенција што ќе биде од полза на човештвото. Почетниот капитал на Open AI е милијарда долари, јави Business Insider. Г. Маск и г. Алтман се и […]

Прочитај повеќе

Wikipedia започна да користи вештачка интелегенција за да открие лажни статии. Алгоритмот кој го користи енциклопедијата овозможува споредба на утврдена пракса на вандализам, а потоа ваквите статии ќе ги испрати до волонтерите на разгледување, вели Арон Халфкер за Wired. Системот е наречен SciKit Learning и може да одреди кога некој корисник сака да уништи некоја […]

Прочитај повеќе

Сигурно до сега ги видовте оние луди фотографии на вештачката интелигенција на Google. Иако не е вистинска интелигенција, бидејќи не може да им даде смисла на објектите, сепак невралната мрежа на Google и истражувачи од Stanford е фантастична технологија која може да препознава објекти, и врз нив да генерира други фотографии. Но, што ќе се […]

Прочитај повеќе

Facebook работи на вештачка интелигенција која ќе знае точно што има на вашите фотографии. Алгоритмот е дизајниран подобро да разбере што има на сликите, и благодарение на анализата и препознавање на облеката која ја носите, алгоритмот може да препознае и ако сте свретени со грб. Новиот систем за кој Мајк Шруфер зборуваше на Web Summit […]

Прочитај повеќе

Facebook отвори нова лабораторија во која ќе се истражува вештачката интелигенција. Ова е трета лабораторија за вештачка интелигенција на Facebook, но овојпат е сместена во срцето на Европа, во Париз, бидејќи друштвената мрежа сака да го привлече и европскиот талент. „Лабораторијата ќе отвори можности за истражувачи во Франција и ќе направи екосистем околу Facebok, во […]

Прочитај повеќе

Веќе традиционално, шеста година по ред ќе се одржи Robomac 2015, меѓународен натпревар на полето на роботиката организиран од IEEE студенти од Македонија. Robomac оваа година ќе се одржи од 9 до 14 јуни, во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). „Визијата зад настанот е да ја популаризира роботиката кај студентите и […]

Прочитај повеќе

Вештачка интелегенција, виртуелна реалност и летечки интернет се дел од десет годишниот план на Facebook за иднина, кој беше откриена на конференцијата F8. Летечкиот интернет е дел од проектот Internet.org за целосно покривање со интернет и достапност насекаде. Сателите, беспилотни летала и друга технологија ќе се користи за достапност до Интернет каде не може да […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција е најголемата инвестиција на Microsoft во лабораториите во кои се истражуваат нови технологии, вели директорот на Microsoft Research, Питер Ли, за Bloomberg. Г. Ли објасни дека имаат развиено паметен лифт кој може да предвиди на кој спрат одите, благодарение на напредна вештачка интелигенција. AI системот ги студира навиките на луѓето преку разни сензори […]

Прочитај повеќе