Крави и вештачка интелигенција. Некако двете не одат заедно. Како сладолед на пица. Звучи генијално, но се додека не пробате. Благодарение на холандската компанија, Connecterra, имплементирањето вештачка интелегенција на оваа поле може да им даде комплексен увид на земјоделците за нивните стада и да им заштеди многу пари. Ставење сладолед на пица и понатаму се […]

Прочитај повеќе

Вештачка интелигенција креирана од Alibaba и Microsoft чита подобро од луѓето. Ова го покажаа тестовите на Универзитетот Стенфорд. Ова е прв пат машини да поминат подобро од луѓето на тестовите за разбирање, пренесе CNN. Тестот за читање истовремено е и тест за разбирање на прочитаната содржина. Така најпрво се чита пасус на пример, за британската […]

Прочитај повеќе

Како вештачката интелигенција со брзо темпо навлегува во апликациите и како ќе продолжи  да го прави тоа и во иднина. Кои се импликациите врз инвеститорите и девелоперите од овој брз развој на вештачката интелингенција? Погледнете што има да каже Нино Карас од Letz на таа тема.

Прочитај повеќе

Според извештајот на светската здравствена организација и светската банка, во 2015 година имало над 400 милиони луѓе кои немале пристап до основни здравствени услуги. Дополнително, истражување од World Health Organization предвидува дека во наредните десетици години светот ќе се најде во ситуација каде ќе недостасуваат скоро 13 милиони здравствени работници, што значи дека процесот на […]

Прочитај повеќе

Додека тренираа да бидат подобри, чет ботовите на Facebook креираа сопствен јазик. Лабораторијата за развој на вештачка интелигенција на Facebook ги усовршуваше роботите кога го забележи овој непредвиден напредок. Истражувачите за подобрување на конверзацијата оставиле ботовите самостојно да „разговараат“. Целта на експериментот била роботот да стане подобар во оваа вештина, но наместо ова, развиле нов […]

Прочитај повеќе

Роботиката, вештачката интелигенција и паметните алгоритми се една од најактуелните теми овој период, а се теми кои ќе ги гледаме и во 2017. Иако има време додека сето ова стане уште позастапено и вистински имплементирано во општеството, сепак дел од експертите навреме предупредуваат на негативните страни. Сепак главниот дел од предупредувањата кои се однесуваат на […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google сега може да преведува јазици кои програмерите не ја „научиле“ да ги преведува. Ова е благодарение на невралните мрежи кои Google во септември ги вклучи за подобрување на сервисот. Google објави дека вештачката интелигенција, пронаоѓа начин за поврзување на јазиците. Програмерите го научија преведувачот да преведува од англиски на корејски и […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција успешно заврши нов потфат. Научниците во тимот на Google Brain, покажаа дека компјутерите можат самите да си го криптираат сообраќајот и да си испраќаат „пораки“. Со ова компјутерите би можеле да го скријат сообраќајот во иднина, но целиот проект е само тест. Експериментот е малку посложен. Истражувачите Мартин Абади и Дејвид Андерсон од […]

Прочитај повеќе

На што сè сме подготвени за само уште еден разговор со саканата личност или близок пријател? Дали залажувањето дека можеме да разговараме со засекогаш загубен пријател е подобро од прифаќањето? Дали во иднина ќе може свеста да се префрли во суперкомпјутери и да продолжиме засекогаш? Дали тоа ќе бидеме навистина ние? Ова се само дел […]

Прочитај повеќе

Роботот Pepper кој може да ги прочита емоциите на луѓето, сега научи и да си игра. Станува збор за едноставна игра со топче во која роботот треба топчето кое е врзано да го заврти и да ја погоди чашата. На почеток изгледаше дека Pepper залудно се обидува, но по стотина обиди ситуациајта се промени и […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на IBM, Watson за прв пат создаде трејлер за филм. Оваа необична пракса беше извршена врз постоечкиот филм Morgan. Watson го анализираше целиот филм, и од него ги одбра најдобрите делови и креираше трејлер. Со оглед на тоа дека и филмот е хорор за вештачка интелигенција, изборот на Watson за креирање страшeн трејлер, е логичен. […]

Прочитај повеќе

По куп порази oд компјутерите, конечно победа за човештвото! Во натпревар организиран во Кина, Ванг Јуенг ги претставуваше луѓето во борбата против вештачката интелигенција, и успеа да победи. Натпреварот требаше да покаже кој е подобар во препознавање на ликови, компјутерите или луѓето, и за прв пат по подолго време победија луѓето. Г. Ванг е познат […]

Прочитај повеќе