Еден од условите за споделување и продавање на податоци на корисниците е тие да бидат анонимизирани. Сепак, безбедоносни експерти на Defcon покажаа дека анонимизирањето не е доволно. Све Екерт (Svea Eckert) и Андреас Дјус (Andreas Dewes) успеаа да ги „пробијат“ анонимизираните податоци и да ги поврзат со луѓето. Експертите успејаа да ги пронајдат вистинските сопственици […]

Прочитај повеќе

Најталентираните хакери се собрани во Лас Вегас каде се одржува Defcon. Организаторот оваа година претстави интересен предизвик, „Voting Machines Hacking Village“, хакирање на машините за гласање во САД. Целта на натпреварот беше да ги предизвика учесниците да прoнајдат безбедносни пропусти во петте машини кои ги обезбеди организаторот. За помалку од еден ден хакерите успеаја да […]

Прочитај повеќе

Изминатата недела немаше недостиг на вести кога безбедноста на технологијата е во прашање, главната причина за ова се разбира е Defcon кој се одржува во Лас Вегас. Се чини дека оваа година на Defcon во фокус на хакерите се автомобилите, поточно софистицираната електроника која во иднина би морала да биде подобро заштитена. Сами Камкар во […]

Прочитај повеќе

Доколку сте заинтересирани за компјутерска безбедност и имате Android телефон, наскоро ќе можете и вие да бидете хакери благодарејќи на апликацијата Android Network Toolkit, или скратено Anti, која треба да се појави на Android маркетот наредна недела. Станува збор за безбедносна апликација, која ќе може да се пронаоѓа ранливи мрежи користејќи Wi-Fi алатка за пребарување […]

Прочитај повеќе

На овогодинешното издание на DefCon се појави десет годишно девојче кое откри нов начин за инфилтрирање малициозни програми во паметните телефони. Девојчето, кое се има претставено под името CyFi, ја има откриено дупката играјќи игра слична на FarmVille. Бидејќи овие игри бараат од играчот да чека за да може да продолжи, CyFi не можејќи да […]

Прочитај повеќе