Најпознатиот производител на поврзани уреди Nest, претстави нова камера Nest Outdoor Camera, наменета за работа во дворот и за заштита од домот од продавници пред тие да влезат внатре. Ова е прва безбедносна камера и втора камера која ја презентира Nest, по купувањето на Dropcam. Nest презентираше камера во 2015 година со вградени сензори, аларми на […]

Прочитај повеќе

Изгледа дека ќе треба да се навикнеме на предупредувањата дека фрижидерите и другите домашни уреди се искористуваат за сајбер напади. Речиси сите „Интернетот на нештата“ уреди се способни да бидат дел од ботнет мрежи, вели Proofpoint кои го забележа првиот напад од фрижидер! Околу 100.000 паметни уреди помеѓу кои телевизори, медиа плеери и најмалку еден […]

Прочитај повеќе

Паметни телевизори, часовници, фрижидери, кафемати, клима уреди… речиси секој апарат има барем една паметна верзија која ќе биде постојано поврзана на интернет. Во иднина овие уреди ќе имаат постојана потреба од надградба на оперативниот систем, безбедносни закрпи, а и надградба поради промена на технологијата, вели Ars Technica во својата не баш оптимистичка анализа. Проблемот доаѓа […]

Прочитај повеќе