Безбедносната компанија Symantec откри нов софистициран шпионски софтвер кој е користен за шпионирање на Интернет услуги и телекомуникациски компании. Станува збор за напредна шпионска алатка со име Regin изградена на ниво на техничка компетентност која ретко се гледа и се користи за шпионирање на влади, инфраструктурни операции, бизниси, истражувања и индивидуи. Процената е дека инфекциите […]

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти Red Hat открија безбедносен пропуст во Bourne Again Shell. Пропустот е наречен Bash bug, а ги зафаќа Linux и OS X оперативните системи. Пропустот и опасноста доаѓаат бидејќи може да се креираат „environment variables“ со специјално креирани вредности пред да се повика bash shell. Променливите можат да содржат код, кој се извршува во […]

Прочитај повеќе

Анти-вирусот McAfee наскоро ќе престане да постои и ќе биде интегриран во Intel под името Intel Security. Станува збор за ребрендирање на антивирусот кое започнува веднаш, а ќе заврши до крајот на 2014 година. Ребрендирањето го најави лично извршниот директор на Intel, Брајан Крзанич, а е дел од многуте објави кои ги има Intel на […]

Прочитај повеќе