По една декада откако беше претставена првата SD картичка од 512 мегабајти, SanDisk претстави нова картичка која може да складира 512 гигабајти содржина. SD картичките е популарна флеш меморија која се користи од фотоапаратите, камерите и телефоните, а новата картичка со огромен простор ќе биде наменета пред се за високо-квалитетното 4K видео. Минута на 4K […]

Прочитај повеќе

Преносните компјутери добиваат неочекувано засилување. На CES 2014 Intel го претстави својот микро-комјутер Edison кој е спакуван на плочка со големина и изглед на SD-картичка. Компјутерот е со двојадрен Quark процесор, а има и Wi-Fi и Bluetooth конекција. Оперативниот систем на Edison е Linux, а за него е изреботена и специјална верзија на Wolfram. Моќта […]

Прочитај повеќе