Саемот за електроника CES 2018 ја доби првата поголема вест. Intel објави дека имаат голем напредок во својот квантен процесор. Компанијата го претстави својот 49-кубитен квантен процесор. Intel тврди дека ова е следниот чекор кон квантна супериорност. Пред само 1 месец компанијата претстави 17-кубитен квантен компјутер. Брајан Крзанич вели дека за производство и за комерцијална […]

Прочитај повеќе

IBM ќе им овозможи на сите да го користат нивниот квантен компјутер. Со оглед на тоа дека сè уште станува збор за технологија која е во експериментална фаза, отворeниот пристап не е изненадување. „Сметам дека некои од луѓето ќе научат работи за однесувањето на квантните компјутери на кои ни развивачите не помислиле.“, вели Давид Девиченцо […]

Прочитај повеќе

Google oткри дека соработува со NASA во изработка супер-брз квантен компјутер. Компанијата изработи алгоритам кој овозможува обработка на податоци што е неверојатни 100 милиони пати (!) побрза отколку на обичен десктоп компјутер. „Ние сме оптимисти дека ќе имаме значителни придобивки, а скусувањето на времето ќе се пренесе и на комерцијални релевантни проблеми кои се јавуваат […]

Прочитај повеќе

Научници oд University of New South Wales од Австралија пронајдоа решение за клучниот проблем при креирање на супер моќни квантни компјутери – доверливоста и одржливоста на квантната состојба. Решението овозможува пресметки со доверливост над 99 отсто, а се темели на два нови типа на квантни-бити кои го развија научниците. За разлика од бинарните кој можат […]

Прочитај повеќе

Google започна самостојно да развива чипови за квантни компјутери. Компанијата за потребите на тимот за развојот на квантни компјутери, ја додаде UC Santa Barbara, јави Extremetech. Google од 2013 година за изработка на квантен компјутер соработува со NASA, по што излезе и D-Wave квантниот компјутер со Vesuvius процесор. Сепак бенчмарк тестовите покажаа дека D-Wave e […]

Прочитај повеќе

Американската Агенција за национална безбедност (NSA) гради „квантен компјутер“ кој ќе може да ги отклучи сите можни енкрипции за заштита на податоците, пишува Washington Post, повикувајќи се на документи кои ги достави поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден. Според извештајот, NSA инвестира околу 80 милиони долари во компјутерот кој сè уште не е изработен, но […]

Прочитај повеќе