Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личен домен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен центар на Македонската академска истражувачка мрежа – МАРНет. Главната идеја беше името на доменот да биде со две латинични букви. Моите […]

Прочитај повеќе

Во регистарот на Македонската академска истражувачка мрежа (МАРНет) постојат 26.766 .мк домени кои може да се анализираат, пишува студентот по информатика Дејан Ангелов во својата „Анализа на .мк домените“. Анализата е направена како одговор на новиот правилник на МАРНет со кој се либерализира .мк доменот, односно им се дозволува со домените да управуваат и други […]

Прочитај повеќе