Велика Британија има фондови кои ги користи за развој на дронови кои сами ќе носат одлуки дали треба некого да убијат. Одлуката ќе биде донесена со вештачка интелигенција која се развива со финансии од Министерството за одбрана, пишува Guardian. „Покрај јавните изјави дека Велика Британија нема намера да развива автономни платформи за оружје, постојат докази […]

Прочитај повеќе

Годината заврши со презентации како ќе се користат беспилотните летала за комерцијални цели, кои јавноста заборава дека се користат за убивање на луѓе во една модерна автоматизирана војна. Беспилотните летала минатата година беа една од најдискутираните теми токму заради прашањата како „Што се случува со беспилотните летала и дали е етичка нивната примена?“, кои сè […]

Прочитај повеќе