Дали знаете што се случува со онлајн производите кои го враќаме? Две милијарди килограми вратена облека завршува на депониите секоја година. Апарна Мехта на TED говори за овој проблем. Пред само 6 години истражување покажа дека можноста за бесплатно враќање на производите ќе придонесе за поголема потрошувачка на купувачите. Истовремено ова придонесе и за враќање […]

Прочитај повеќе

На денот на самците Alibaba успеа да ги собори речиси сите рекорди кои ги постави минатата година. Компанијата го држи рекордот за најголема продажба во еден ден со продадени производи во вредност од над 30,8 милијарди долари. Дека ќе станува збор за исклучително успешен ден можеше да се забележи уште на самиот почеток. Продажбите започнаа […]

Прочитај повеќе

Дали партнерството со Google и гласовниот асистент ќе успее да му помогне на Walmart да се врати како најголема продавница? Компанијата до неодамна беше лидер во продажбата, но промената на нaвиките на купувачите ги смести зад Amazon. Соработката на овие два гиганти можеби најдобро ја покажува заканата која ја чувствуваат од Amazon. За Google освен […]

Прочитај повеќе

Онлајн продажбата постави нов рекорд на Black Friday и Cyber Monday.  Онлајн продавниците продадоа стока во вредност од 3.34 милијарди американски долари, а 1.2 милијарди доаѓаат од мобилни платформи. И онлајн и мобилните платформи забележуваат значителено зголемување во однос на минатата година. Споредбено со минатата година онлајн продажбата е 21.6 отсто повисока, а од мобилните […]

Прочитај повеќе

Над 40 отсто од производите кои онлајн се продаваат од Кина се фалсификати или неквалитетни, велат податоците на кинеската новинска агенција Xinhua, кои ги пренесе Reuters. Извештајот доаѓа со барање за итно преземање на мерки за заштита на потрошувачите. Затоа овие резултати им беа презентирани и на кинеските законодавци кои сега треба да пронајдат начин […]

Прочитај повеќе

Apple повторно го „победи“ Google, овојпат станува збор за новогодишната продажба. Во новогодишната онлајн продажба iOS учествуваше со 23 отсто, а преку Android се купени само 4,6 отсто производи. iOS корисниците во просек трошат и повеќе пари, 93,94 долари по нарачка, за разлика од Android корисниците кои трошат 48,10 долари, се вели во анализата на […]

Прочитај повеќе