Шефот на британската служба за разузнавање, GCHQ, по повеќе од шеесет години се извини за нивниот дискриминирачки однос што агенцијата го имаше кон „таткото“ на компјутерите, Алан Туринг, јави BBC. Алан Туринг успеа да создаде машина со која го откри криптирањето на германските пораки, и ги постави основите за првите компјутери. Како последица на неговата […]

Прочитај повеќе

На тринаесетиот Beer & Code ќе се зборува за супер интересна тема – криптографијата. Или поточно „Како германија ја изгуби крипто-битката во Втората светска војна – приказна за Enigma vs. Bombe”. Презентацијата е инспирирана од недостатоците на Imitation Game, холивудската биографија на компјутерскиот инженер и математичар Алан Туринг. Beer & Code е отворен настан, стартуван […]

Прочитај повеќе

Британската кралици конечно по повеќе од 50 години го помилува Алан Туринг, јавува BBC. Алан Туринг беше брилијантен математичар, логичар и крипто-аналитичар, кој со својата работа на разотктивање на Енигма машината значително ја скрати поморската војна во Атлантикот, но и ја започна ерата на компјутерите. И покрај сите овие заслуги г. Туринг, по тогашните закони […]

Прочитај повеќе