Собирањето на податоците на милиони Американци од нивните телефони како дел од програмата на Националната агенција за безбедност (NSA) е незаконско. Три врховни судии ја променија претходната пресуда која и овозможуваше на NSA да ги прислушува граѓаните. Пресудите доаѓаат по неколку месечното објавување на доверливи документи, доставени од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, во […]

Прочитај повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, чиј приватен телефон беше прислушуван од NSA, предлага борба против масовното шпионирање со креирање на Европска мрежа. Се очекува ова да биде едена од темите на разговорите неделава на средбата со францускиот претседател Франсоа Оланд. Според очекувањата, г. Оланд, и самиот критичар на активностите на американските власти, ќе ја поздрави соработката […]

Прочитај повеќе

Поранешниот аналитичар на NSA и CIA, Едвард Сноуден, во 14-часовно интервју со Washington Post вели дека е задоволен од дебатата која се отвори по објавување на доверливите документи кои откриваат дека Американската национална агенција за безбедност (NSA) го прислушува Интернетот. Тие документи беа неверојатно откритие за како се злоупотребува моќта, дури и ако тоа се […]

Прочитај повеќе