Expedia, eдна од најголемите светски онлајн трговски агенции, ќе прифаќа плаќање преку биткоини. Но, засега со дигиталната валута ќе може да се букираат само хотели, и тестирањето со кое ќе се види дали се исплати вакото плаќање ќе се прави само со американската верзија на сајтот. И други туристички агенции го прифатија алтернативното плаќање, како […]

Прочитај повеќе

HashPlex е стартап кој им овозможува на Bitcoin ентузујастите да копаат дигитални крипто-монети и доколку немаат простор каде да ја постават опремата. Стартапот обезбедува хостирање, интернет, старт/стоп/контрола скриптирање и основно одржување, додека опремата е кај нив. За сите кои се заинтересирани да „копаат“ Bitcoin-и, најголем проблем претставува сместувањето на опремата. Таканаречените „рудари“ не само што […]

Прочитај повеќе

Дејв Карлсон е биткоин ентузијаст со прилично голема цел пред себе. Тој сака да „ископа“ 10 отсто од достапните дигитални монети си неговата опрема од 1,4 милиони BitFury чипови, и 5.000 мини-компјутери Raspberry Pi кои се користат за распоредување на оптоварувањето, делејќи го сообраќајот на секоја машина. За овој потек, г. Карсон има помош од […]

Прочитај повеќе

Биткоините се контроверзни, рече гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, кој ја оцени дигиталната валута дека има „можност да креира меури и ризиците се многу големи“. Г. Богов се чини го има истото мислење и со другите европски власти кои предупредуваат за непредвидливата вредност на децентрализираната дигитална валута. За само неколку месеци вредноста на крипто-монетите […]

Прочитај повеќе

Ладното време, евтината и чиста електрична енергија од хидро и геотермални извори го прави Исланд совршено место за рудниците за дигиталната валута биткоин. „Рудниците“ се заштитени со безбедносна капија, стакло отпорно на куршуми и четири безбедносни точки пред да влезете во главната хала во која стотина комјутери постојано собираат крипто-монети. Oд 21-те милиони биткоини кои […]

Прочитај повеќе