HashPlex е стартап кој им овозможува на Bitcoin ентузујастите да копаат дигитални крипто-монети и доколку немаат простор каде да ја постават опремата. Стартапот обезбедува хостирање, интернет, старт/стоп/контрола скриптирање и основно одржување, додека опремата е кај нив. За сите кои се заинтересирани да „копаат“ Bitcoin-и, најголем проблем претставува сместувањето на опремата. Таканаречените „рудари“ не само што […]

Прочитај повеќе

Ладното време, евтината и чиста електрична енергија од хидро и геотермални извори го прави Исланд совршено место за рудниците за дигиталната валута биткоин. „Рудниците“ се заштитени со безбедносна капија, стакло отпорно на куршуми и четири безбедносни точки пред да влезете во главната хала во која стотина комјутери постојано собираат крипто-монети. Oд 21-те милиони биткоини кои […]

Прочитај повеќе