Британскиот хирург Давид Нот беше консултант на операција во сирискиот град Алепо. Тој преку Skype и WhatsApp им асистираше на хирурзите во салата. За жал, по неколку недели истата болница беше цел на руски бомбардери. Г. Нот стравува дека неговиот компјутер бил хакиран и така била откриена локацијата на болницата. Поради ова, Меѓународниот комитет на […]

Прочитај повеќе

Екстремистите на ISIS креираа промотивно видео базирано на видеоигра со која се надеваат дека ќе успеат да соберат нови регрути за „џихадот“ во Ирак и Сирија, јави британскиот Telegraph. Станува збор за видео направено со мод на популарната Grand Theft Auto, во кое терористите на ISIS порачуваат дека „работите кои вие ги правите во игрите, […]

Прочитај повеќе

Дрштвените мрежи се одличен начин за комуникација со пријателите, но и се одличен начин за да се шири пропагандата. Екстремистите на исламистичката организација ISIS се префрлија на друштвените мрежи за да ги споделуваат своите видеа и да регрутираат млади арапи да се борат за џихат, пишува New York Times. Islamic State of Iraq and Syria, […]

Прочитај повеќе

Основачот на Microsoft, Бил Гејтс, на својот блог ги сподели најпозитивните моменти од 2013 година во неговата лична листа. Листата на г. Гејтс остава навистина простор за оптимизам, а уште подобро би било овие трендови да продолжат. Г. Гејтс пишува дека неодамнешните случаи на полио во Сирија, Кенија и Сомалија наидоа на супер брз одговор. […]

Прочитај повеќе

Членови на хактивистичката група Anonymous утринава го хакнаа веб сајтот на сириското Министерство за одбрана. Овој напад има за цел да покаже поддршка за востанието против моменталната сириска власт која се обидува да го задуши со употреба на сила. Веб сајтот на министерството за одбрана беше заменето со модифицирана верзија од сириското знаме, каде ѕвездата […]

Прочитај повеќе