Тим од 10 научници од Одсекот за интелигентни системи при Институтот Јожеф Стефан, победи на Меѓународниот натпревар за развивање на методи (алгоритми) за препознавање на транспорт. Дел од овој тим е Мартин Ѓорески кој своето образование го започнал на ФИНКИ. Натпреварот беше организиран од страна на Универзитетот Сасекс (University of Sussex) од Брајтон, Англија и  […]

Прочитај повеќе

Можеби слушнавте дека дел од учесниците во кампањата за локални избори зборуваат за паметен град. Но, кога се обидуваат да објаснат за придобивките и можностите на оваа технологија тоа го прават прилично неумесно. Дел од причините за ова се и објективни, паметните градови имаат куп можности, а дел од нив сè уште не можеме ниту […]

Прочитај повеќе

Периодот пред новогодишните празници е време во кое IBM вообичаено ја презентира својата „5 во 5“ листа. На oваа листа се наоѓаат пет предвидувања за кои IBM вели дека ќе бидат реалност во следните пет години. Напредокот во овие технологии ќе биде забрзан од „Cloud“ услугите и персонализацијата. Во следните пет години напредокот на учењето […]

Прочитај повеќе