Facebook прави мала, но симболична промена во една од иконите по кој сервисот е препознатлив. Станува збор за „додаи пријател“ иконата која доколку внимателно сте ја разгледувале ќе забележавте дека композиција од две силуети машка и женска, но машката е прва и поголема. Новите икоони веќе се достапни на друштвената мрежа и на останатите продукти […]

Прочитај повеќе

Директорот на Apple, Тим Кук, смета дека дел од државите во САД прават опасни преседани. Станува збор за закони кои се доднесени во двесетина држави кои овозможуваат дискриминација. Едно од овие решенија е донесено во Индијана минатата недела и овозможува сопственикот на продавницата да одбие да услужи некој посетител/купувач врз основа на сопствените религиозни убедувања. […]

Прочитај повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел е против зачувување на интернет неутралноста. Наместо еднаков интернет за сите услуги дигиталната економија треба да имаат предност пред другите, вели канцеларката на Digitising Europe конеференцијата во Берлин. „Интернет кој е пријателски кон иновации е Интернет кој гарантира доверливост за специјални услуги. Овие услуги можат да се развиваат само доколку се […]

Прочитај повеќе

Директорот на Apple и еден од најмоќните ЛГБТ луѓе во ИТ индустријата, Тим Кук, за прв пат јавно зборуваше за дискриминацијата против неговата сексуална определеност. На настан за човекови права на Аубурн Унивезитот, на кој г. Кук доби награда за животно дело, тој опфати неколку теми вклучувајќи го расизмот на кој како млад бил сведок […]

Прочитај повеќе