Одредот за демонтирање на експлозивни направи на полицијата од Масачусетс од месец април, неколку месеци го изнајмуваше роботот Spot од Boston Dynamics, вели радио-станицата  WBUR. Ова е прва полиција која го користи „кучето робот“, а роботот е користен како подвижен уред за надгледување од далечина. Со него полицијата се приближувала и надгледувала сомнителни уреди и […]

Прочитај повеќе

Роботот Spot на Boston Dynamic наскоро ќе се појави во продажба. Spot започна како проект на Boston Dynamics за Армијата на САД. Поголемите варијанти на роботот како Big Dog се дизајнирани токму како поддршка на боиштата. Во рекламата за Spot компанијата претстави дел од карактеристиките на роботот: Spot може да помине 4,8 километри на час; […]

Прочитај повеќе

Неодамна Boston Dynamics објави видео од напредокот на хуманоидниот робот Atlas. Сега е достапно слично видео и за роботот на четири нозе Spot. Во видеото може да видиме како роботот се движи и снаоѓа на градилиште. Иако нема ништо спектакуларно во видеото, и самото снаоѓање во просторот, качувањето по скали и движењето низ тесните ходници […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на времето кога роботите едвај држеа рамнотежа и беше супер да гледаме кога наводните „окупатори“ од иднината не се одржуваат на „нозе“? Заборавете го тоа! Boston Dynamics со кусо видео претстави надградба на Atlas. Видеото истовремено е импресивно и застрашувачко. Атлас без проблеми се движи со брзина која би се рекло дека е […]

Прочитај повеќе

Boston Dynamics од 2019 година ќе започне со продажба на SpotMini. Ова е прв робот кој ќе биде достапен во комерцијална продажба, по 26 години работа на компанијата. Ова е најтивкиот робот кој е произведен од компанијата, што секако е важно кога се размислува за продажба до крајни корисници. Претходно заработката на Boston Dynamics главно […]

Прочитај повеќе

Не е лесно да се биде робот. Новите тестови на издржливост на SpotMini од Boston Dynamics покажуваат каква е издржливоста на роботот. Не станува збор за комплетен тест, туку само за тестирање на функцијата за отворање на врата. Роботот не тргнува слепо низ вратата, туку повторно се обидува да ја отвори. Дополнително, ниту најголемиот напор […]

Прочитај повеќе

Новиот робот на Boston Dynamic, сега може сам да си отвори врата. Гледајќи го видеото споделено од компанијата тешко е, а да не се потсетите на Metalhead епизодата од Black Mirror. Роботот SpotMini сосем сам со помош на раката на горниот дел ја отвора вратата слично, ако не и идентично како тоа што би го направил и […]

Прочитај повеќе

По Spot Mini, Boston Dynamic ја претстави надградбата и на хуманоидниот робот Atlas. Најверојатно прво ќе го забележите изгледот, а потоа и новите вештини. Ова е првиот робот кој сме го виделе што може да направи салто наназад. Промените кои се забележливи и на двата роботи се на надворешноста. Atlas како и Spot Mini доаѓа […]

Прочитај повеќе

Boston Dynamic, развивачот кој до неодамна беше дел од Google, ја претстави надградбата на своите роботи, SpotMini. Засега нема никакви податоци за роботот. Од она што се гледа од кусото видео станува збор за многу „поисполиран“ од претходните верзии. Boston Dynamics сега е во сопственост на јапонскиот гигант SoftBank.

Прочитај повеќе

Марк Рајберт е основач на Boston Dynamics, тој сè уште работи и развива роботи. Во својот говор на TED, г. Рајберт го претстави новиот робот SpotMini, но зборуваше и за останатие роботи и предизвици со кои се соочува неговата компанија. Дел од говорот беше презентација на можностите на Spot.

Прочитај повеќе

Alphabet (Google) и ги продаде двете најголеми компании за дизајн на роботи Boston Dynamics и Schaft на SoftBank. Со ова јапонскиот гигант станува најголемата компанија за развој на роботи. Каде ова ќе го постави Google, засега не е познато. Цената која ја исплати Softbank останува непозната, јави ABC News. Пред речиси точно една година Softbank […]

Прочитај повеќе

Една од најперспективните компани, барем кога роботите се во прашање, Boston Dynamics, започнува со достава со роботи. Компанијата започна како соработник на DARPA, но веќе неколку години се дел од Alphabet (Google). Оттогаш компанијата ги заврши договорните проекти со војската и ја прекина секоја соработка на воена технологија. Новиот проект е достава со роботите кои […]

Прочитај повеќе