Научниците од Универзитетот за технологија Масачусетс, објавија дека роботот Cheetah сега е слободен да трча самостојно со батеријата која е вградена во него. Досега движењето на роботот беше ограничен од каблите за напојување на кои беше прикачен. Роботот теоретски може да достигне брзина до 48 km/h, иако засега тестирањата се со брзини околу 16 километри […]

Прочитај повеќе

Boston Dynamics, една од најголемите и најиновативните компании кога е во прашање роботикатa, му се приклучува на Google. Тимот на Boston Dynamic ќе влезе во склоп на Project X одделот за роботика на чие чело од неодамна е креаторот на Android платформата, Енди Рубин. The future is looking awesome! http://t.co/iFA53b9qDC — Andy Rubin (@Arubin) December 14, […]

Прочитај повеќе