Microsoft  го претстави својот прв паметен термостат. GLAS е изработен во соработка со Johnson Controls, кој со оглед на тоа дека е креатор и на првиот електричен термостат има значитело искуство во оваа гранка. Ова е еден од првите уреди кои доаѓаат со Windows 10 IoT Core оперативен систем. Ова секако подразбира дека уредот доаѓа со […]

Прочитај повеќе

Со куп паметни уреди, центар за управување со домот, паметни светилки, звучници, противпожарни аларми и термостати, персонализацијата на домот е загарантирана и се чини неизбежна за во иднина. Бенефитите од имањето на паметен дом се супер, освен ако не ви го „киднапираат“ хакери, ситуација што може да зададе голем број на на главоболки. Речиси сите паметни уреди […]

Прочитај повеќе

Дали една од најголемите IoT компании, Nest, може да биде заборавена како уште еден неуспешен експеримент на Google? Google потроши над 3 милијарди долари да го купи Nest во 2014-та година, но сега приходите се под очекуваното, и Google може да изгуби трпение со проектот, вели Recode. Nest направи 340 милиони долари во продажба минатата […]

Прочитај повеќе

Компанијата-лидер кога Иинтернет на нештата е во прашање, Nest, во сопственост на Google, објави нова верзија на паметниот термостат. Дизајнот на новиот уред е скоро непроменет, а се чини и дека нема никаква причина за ова со оглед на тоа дека дека Nest е еден од најдобро дизајнираните уреди за паметниот дом. Минимални промени сепак […]

Прочитај повеќе

Објавни се нови реклами за паметните уреди на Nest кои се забавни, смешни и сите четири имаат уште една особина – во текот на целата реклама не се споменува Google. Доколку не знаете, Nest од неодамна е во сопственост на Google нема никакви наговестувања за ова, па ова нема да го дознаете од рекламата. Сепак […]

Прочитај повеќе

Канадската компанија Ecobee го претстави Ecobee 3, паметен термостат кој треба да претставува конкуренција на Nest. Компанијата е позната по тоа што го креираше првиот термостат кој се поврзува преку Wi-Fi мрежа. За разлика од претходната генерација овојпат Ecobee работеше на дизајнот, па сега намерата не им е само да биде функционален туку и убав […]

Прочитај повеќе

Honeywell ќе се обиде да ја разбие доминацијата на Nest и Google кога се во прашање паметните термостати. Новиот паметен термостат од компанијата доаѓа под името Lyric, и ќе чини 280 долари откако ќе биде достапен во продавниците во август. Lyric ќе биде и дел на новата истоимена платформа. Како и термостатот на Nest и […]

Прочитај повеќе

Тим од четири инжинери од Spark работи на паметен термостат кој ќе му биде конкуренција на Nest. Засега термостатот е во почетна фаза а веќе има сензори за влажност и температура, IR детектор за движење, едноставен дисплеј и Spark Core. Токму Spark Core е центарот на уредот, a претставува Wi-Fi плочка за развивање која е […]

Прочитај повеќе

Во не така далечна иднина, следните десетина години, сите апарати кои ги посетуваме ќе бидат меѓусебно поврзани. Станува збор за релативно новиот тренд на паметни уреди поврзани на интернет, означени со термин „Интернет на нештата“, кои постојано и навремено ги известуваат корисниците за сите промени. Без сомневање Nest се едни од иноваторите во ова поле […]

Прочитај повеќе