Samsung, ARM и Nest се дел од компаниите кои започнаа соработка за креирање на радио стандард за паметните домови, односно за таканаречениот „Интернет на нештата“ со кој сите домашни уреди ќе комуницираат меѓу себе. Стандардот треба да биде решение за проблемите со компатибилноста кои ги имаат корисниците со најразлични уреди во својот дом. Технологијата е […]

Прочитај повеќе

Nest, еден од пионерите и лидер во креирањето на паметни уреди поврзани на интернет, се одлучи да ја отвори својата платформа за други девелопери. Истовремено компанијата откри и дел производителите чии уреди ќе комуницираат со Nest-термостатот. Машините за перење од Whirlpool, Daimler AG Mercedes-Benz автомобилите, далечинските управувачи од Logitech International, Jawbone бразлетните, се дел од […]

Прочитај повеќе

Honeywell ќе се обиде да ја разбие доминацијата на Nest и Google кога се во прашање паметните термостати. Новиот паметен термостат од компанијата доаѓа под името Lyric, и ќе чини 280 долари откако ќе биде достапен во продавниците во август. Lyric ќе биде и дел на новата истоимена платформа. Како и термостатот на Nest и […]

Прочитај повеќе

Пионерите на „Интернет на нештата“, Nest, сега се дел од Google Компанијата за оваа аквизиција потроши 3,2 милијарди долари, а се чини дека спојувањето е на радоста на двете страни. Ова е втора голема аквизиција на гигантот во кус период, откако компанијата неодамна се засили и со Boston Dynamics. Nest се кратори на паметен против-пожарен […]

Прочитај повеќе

Во изминатава година корисниците конечно имаат можност да видат некои од подолго очекуваните технологии. Oculus Rift VR, Google Glass, паметни часовници и Интернет на нештата се дел од новите револуционарни технологии кои ја одбележаа 2013-та година, но и ни покажаа дека иднината е светла и возбудлива. Еве потсетување за дел од нив. Leap Motion е […]

Прочитај повеќе

Во не така далечна иднина, следните десетина години, сите апарати кои ги посетуваме ќе бидат меѓусебно поврзани. Станува збор за релативно новиот тренд на паметни уреди поврзани на интернет, означени со термин „Интернет на нештата“, кои постојано и навремено ги известуваат корисниците за сите промени. Без сомневање Nest се едни од иноваторите во ова поле […]

Прочитај повеќе