„Скопје 2014 под лупа“ не е по строга дефиниција проект со отворени податоци, туку е интерактивна мапа која ги следи потрошените пари за грандиозната реконструкција на Скопје, креирана од тим на искусни новинари од БИРН кои осум месеци собираа стотици печатени документи преку Законот за слободен пристап до информации. Но, сепак е фантастичен пример, можеби […]

Прочитај повеќе

100.000-те граѓани кои излегоа на протести во Унгарија, победија! Предлогот за носење закон за даночење на Интернетот е повлечен. Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, кој се најде под остри критики дека е диктатор, го повлече контраверзниот закон најавувајќи дека (барем сега) нема да наплаќа за користење на Интернет. „Ние не сме комунисти, не владееме против […]

Прочитај повеќе

Апелациониот суд во Хаг ја промени одлуката со која интеренет провајдерите беа обврзани на граѓаните на Холандија да им го оневозможат пристапот до контроверзниот торент сајт The Pirate Bay. Оваа одлука на судот доаѓа поради фактот што забраната на еден од најпопуларните торент сајтови се покажа каконедеолотворна кога се во прашање авторските права, јавува BBC. […]

Прочитај повеќе

Слободниот пристап до информации, како и одговорите на државните институции најчесто не се премногу достапни за граѓаните. Новиот сајт „Слободен пристап“ има за цел да ја подобри транспарентноста и да го олесни поднесувањето на барањата на граѓаните до институциите, пренесува Радио МОФ. Веб сајтот истовремено овозможува и да ги погледнете поднесените барања до институциите и […]

Прочитај повеќе