АБВ со Македонка е пакет на едукативни содржини наменет за децата. Пакетот е составен од дигитален и физички дел, а и двата се подеднакво важни за децата. „Главна мотивација за изработка на целиот проект е малиот број на дигитални едукативни содржини на македонски, како и нискиот квалитет на печатени материјали“, вели Александар Тримчевски, автор на целиот […]

Прочитај повеќе

Апликациите за паметни телефони најчесто не може да се користат самостојно за учење на програмирање. Сепак како додаток кој го олеснува учењето на кодирање, може и повеќе од успешно да ги користите. SoloLearn SoloLearn е спој на повеќе апликации кои овозможуваат апликацијата да се користи како платформа за учење. Секој од модулите се презема засебно […]

Прочитај повеќе

Duolingo, една од најпопуларните платформи за учење на јазици, доби инвестиција од 45 милиони долари од кои најголем дел доаѓаат од Google. Стартапот има 100 милиони корисници и неговата вредност се проценува на 470 милиони долари, вели Venture Beat. Бројот на корисници е значително пораснат од јануари минатата година кога компанијата објави дека стигнале до […]

Прочитај повеќе

Animal Kids е македонска едукативна видеоигра за Windows Phone, креирана од Бранко Димитријоски. За разлика од најголем дел од македонските игри не е бесплатна и за неа корисниците треба да платат еден долар. Се плаќа за најмладите корисницит да уживаат во играта без да бидат попречени од реклами. Играта се најде меѓу победниците на втората […]

Прочитај повеќе

Фарма е нов aпликација на македонското студио CodeWell. Станува збор за iOS едукативна видеоигра на македонски, наменета за најмладите која покрај забавата ќе овозможи и тренирање на меморијата. „Фарма е многу забавна и интересна игра која ќе го занимава вашето дете, истовремено помагајќи му да ги научи буквите или да го провери читањето и да […]

Прочитај повеќе

Codecademy ја издаде првата едукативна апликација за iPhone, Codecademy: Hour of Code, која треба да ви помогне да научите да кодирање. Сепак цел на апликацијата е повеќе разонода, а пред се да ве заинтересира за програмирањето колку што може во еден час колку што ви е потребно да го завршите вежбите. Апликацијата ќе ги едуцира […]

Прочитај повеќе