Бесплатни часови за програмирање, предизвик за Swift и куп мaтеријали достапни за сите, се дел од Hour of Code во Apple Stores. Компанијта ги отвора вратите за најмладите. Настанот се одржува од 4 до 10 декември, а регистрациите се веќе започнати. Заедно со ова, Apple го претстави и Everyone can Code делот кој треба да […]

Прочитај повеќе

Code.org во соработка со Disney и Lucasfilm ќе се обидат да ја искористат популарноста на Star Wars и да го приближат програмирањето до децата. Во новиот Hour of Code најмладите во друштво на Принцезата Леа и Реј од филмовите ќе можат да учат или вежбаат програмирање. „Една од најважните работи за нас е да ја […]

Прочитај повеќе

The Foos е видео игра од codeSpark чија цел е да им помогнe на децата од 5 до 8 години да ги научат основите на програмирањето. Играта е забавна и може да ги зарази и повозрасните, иако е наменета за децата кои треба во текот на играњето да им помогнат на шефот, градежниот работник, полицаецот, […]

Прочитај повеќе

Проектот Hour of Code постави нов рекорд според донациите кои пристигнаа на Indiegogo. Рекордот од 2,8 милиони долари е поставен пред се благодарение на великодушноста на Марк Закерберг и Бил Гејтс кои се и гласноговорници на оваа кампања, но и заговорници на идејата дека во иднина сите ќе треба да имаат барем основно познавање на […]

Прочитај повеќе

Codecademy ја издаде првата едукативна апликација за iPhone, Codecademy: Hour of Code, која треба да ви помогне да научите да кодирање. Сепак цел на апликацијата е повеќе разонода, а пред се да ве заинтересира за програмирањето колку што може во еден час колку што ви е потребно да го завршите вежбите. Апликацијата ќе ги едуцира […]

Прочитај повеќе