За само неколку години, во 2026, 10 години по апокалипсата, светот ќе биде постапокалиптично место. Луѓето ќе морааат да бидат подготвени на сè, на куп работи само за да преживеат. Мизеријата на преживување во ваков свет е главен дел од приказната за The Seed, нова игра од Дамјан Цветков-Димитров и Николај Аaоре дел од креаторите на […]

Прочитај повеќе

Passionate fur petters. Вака Дамјан Цветков-Димитров ми ги објасни играчите кои сакаат да ја играат неговата нова iOS игра, која ја дизајнираше со неговата сопруга Нина Геометриева. Можеби парот ви е познат по нивната претходна игра UUUU која беше една од најкреативните мобилни игри што сум ги играл. И ако ја познавате нивната работа, дали […]

Прочитај повеќе

Како името да не е доволно чудно, долгите линии во разни бои на UUUU на прв поглед ќе ве збунат. Но, играта вреди. Оваа сложувалка, креирана од Нина Георгиева и Дамјан Цветков-Димитров, не е интересна само затоа што има модерен дизајн, бидејќи е една од ретките македонски апликации кои отстапуваат од шаблонот. Оригинална е, пред […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст од Дамјан Цветков-Димитров, кој веќе шест месеци е во Сингапур. Дамјан пред две години беше автор на IT.com.mk, но можеби го знаете и како дизајнер на игри меѓу кои UUUU, Misery Mod и The Seed). Веќе некое време живеам во Сингапур, дишам Сингапур, гледам Сингапур, купувам Сингапур, јадам Синг…. овчо сирење […]

Прочитај повеќе

Фотографии и звуци од Скопје наскоро ќе се појават во новата игра The Seed сместена во постапокалиптичната 2026-та година, некаде во Источна Европа. Играта е се уште во развој, и во потрага по 15.000 фунти преку краудандинг и Kickstarter, но зад неа стои инвеститор кој е подготвен да ја релизира и тим кој е наградуван […]

Прочитај повеќе

Интрото на новиот Misery Mod 2.1, кое некои фанови го оценија како „badass“, е снимано во Скопје и Велес, но кога ќе го погледнете нема да ги видите спомениците, ниту некој препознатлив дел бидејќи неговата намена е да ве воведе во постапокалиптичниот свет на играта. Misery Mod на кратко е игра направена од друга игра, […]

Прочитај повеќе

UUUU e новa македонска апликација за iOS со импресивен дизајн. Направена од Дамјан Цветков-Димитров и Нина Георгиева (ако ви се познати имињата, тие се поранешни автори на It.com.mk), играта е всушност сложувалка во која треба да ги запрете боите да ви го обојат екранот. Целта ви е да ја имате белата површина што е можно […]

Прочитај повеќе