Компанијата која ја најави првата тепачка со роботи, MegaBots Inc, успеа да собере 2,4 милиони долари за реализација на тепачките на роботи. Стартапот сака да овозможи борби на роботи кои сме ги виделе единствено во филмовите или видеоигрите. Борбите со џиновските роботи би бил исклучително атрактивен спорт за гледање, иако треба да се направат повеќе […]

Прочитај повеќе

Роботот Hubo е победник на DARPA Robotic Challenge 2015. Натпреварот започна откако земјотресот, цунамито и нуклеарна катастрофа покажаа дека тимови од луѓе не се секојпат најпожелното решение на локации кои се опасни. Место луѓето, планот е да се испраќаат роботи кои ќе умеат да завршат основни задачи. Токму тоа е и идејата зад натпреварот кој […]

Прочитај повеќе

Воената морнарица на САД тестира роботи во улога на пожарникари. Роботот треба да издржи високи температури, а првите тестови ќе започнат веќе налето, јавува BBC. Како сите пожарникари негови задолженија ќе бидат да затвора вентили, да прска со противпожарен препарат во оган, да го носи цревото и да може да балансира на брановите. Името на […]

Прочитај повеќе

Google како најголемиот инвеститор во роботиката надвор од армијата на САД, нема да побара дополнителни средства од DARPA за развој на роботите. Иако дел од компаниите кои неодамна станаа дел од тимот за роботика во Google X Lab, имаат тековни договори со Армијата на САД. Поради ова DARPA и Google сега се еден вид на […]

Прочитај повеќе

Google веќе работи на иднина во која роботите ќе им помага на луѓето. Седум компании кои развиваа роботи и автоматизирани уреди последниве шест месеци станаа дел од Google X Lab, а на чело на развојниот тим е Енди Рубин, креаторот на Android платформата и долгогодишен робот ентузијаст. „Засега нема голем број на податоци освен дека […]

Прочитај повеќе