Google Glass беше најавуван како иднината на технологијата. Навистина технологијата ветуваше многу, но за жал високата цена и немањето на доволно содржина ги спречи во реализацијата. Google со повеќе партнери полека наоѓа професионална примена на очилата. Работа во магацин, механичари на авионски мотори, пожарникари и полицајци. Група истражувачи од Универзитетот Стенфорд можеби пронајдоа уште една […]

Прочитај повеќе

Докторите со помош на вештачка интелигенција можат да предвидат со 96% точност кое бебе ќе развие аутизам. Компјутерот ги анализира сликите од скенирањата на мозокот на 6-месечно бебе. По анализирањето ја предвидува опасноста за развој на аутизам на 2 годишна возраст, јавува Sciencemag. Истражувањето опфати 59 помлади браќа и сестри на деца со ASD. За […]

Прочитај повеќе

Слико збор e македонска Android апликација која ја изработи 15-годишниот Даријан Шеќеров. Апликацијата е потполно бесплатна и пред сè е наменета за децата со поинаков развој, на пример аутизам. Токму ова е инспирацијата на Даријан, кој прв пат со оваа состојба се сретнал преку пријател на своите родители. Со апликацијата Даријан веќе е добитник на […]

Прочитај повеќе

Вообичаено интернет е ужасно место за барање на помош од заедницата, но овојпат интернет заедницата му помогна на еден татко да пронајде чаша за неговиот 14 годишен син. #ICYMI More joy for @GrumpyCarer, thanks to @tommeetippee_UK #CupForBenhttps://t.co/AV8LjF9qDz pic.twitter.com/RXPoylmfAs — ITV News Tyne Tees (@itvtynetees) November 29, 2016 Проблемот на Марк Хантер од Девон, Англија е […]

Прочитај повеќе

Технологијата се покажува како фантастично помагало за лицата со хендикеп. Една од поновите добри идеи е AngelSense, апликација и преносен уред кои им помaгаат на родителите да внимаваат подобро на децата со аутизам. Креирани од Дорен Сомер и Нери Бен-Азар, и самите се родители на дете кое боледува од аутизам, AngelSense е GPS локатор и […]

Прочитај повеќе

Samsung претстави нова апликација Look at me која треба да направи алатка од паметните телефони што ќе им помогне на децата со аутизам, јави Techcrunch. Апликацијата според Samsung ќе ја подобри можноста на децата за продолжување на контакт, што е проблем за лицата со аутизам. Апликацијата е развиена од Националната универзитетска болница Бундаг од Сеул […]

Прочитај повеќе

Делфина е македонска Android апликација која е наменета за децата со посебни образовни потреби. Основна намена е да им помогне на децата со аутизам и пречки во развојот со учењето на говорот и јазикот. Развиена од Best Solutions, по препораки од Елена Ташкова, дефектолог – логопед од ОУ Гоце Делчев од Штип, и со помош […]

Прочитај повеќе