InPlayer, британска компанија која работи на следната генерација од својата платформа за монетизација на видео и дигитални содржини, и Massive Interactive, коja е светски позната по изработка на најдобрите multiscreen видео сервиси, ја најавуваат својата заедничка соработка. Препознавајќи го потенцијалот и квалитетот на македонскиот ИТ талент, се роди и идејата за ваквиот тип на соработка […]

Прочитај повеќе

Џасмин Фернандез има 18 години, сака роботи, и e една од девојките чии живот е променет од Girls Who Code програмата во Facebook. Таа секое утро со автобус патува од Оукленд до Силициумската долина, но уште од сега резултатите од програмата се забележителни, па Џасмин најверојатно ќе го оствари својот сон и ќе стане машински […]

Прочитај повеќе

Над 500.000 лего коцки, осумнаесет месеци работа и само еден твит им беа потребни на Стив Самарино и Раул Оиада да го направат единствениот автомобил oд лего коцки кој може да се вози на улица со брзина од 20 km/h. Со исклучок на тркалата целиот автомобил е изработен од Lego коцки, а најкомлициран дел од […]

Прочитај повеќе

Во организација на не-профитниот Борд на европски студенти по технологија (BEST), од 4-ти до 6-ти декември ќе се оддржи петтиот локален Eвропски BEST инженерски натпревар. На EBEC право на учество ќе имаат сите студенти кои сакаат да се истакнат со своите инженерски вештини во тимско креирање на направа или во решавање на проблеми. Победниците ќе […]

Прочитај повеќе