Приватноста е луксуз. Во денешно време, нема поголема вистина од ова. Дури и да користите „само“ Facebook, би можеле да се изненадите од приливот информации кои светот може да ги дознае за вас. Ваквата папка од ваши лични податоци првенствено  се користи за кроење реклами според вашиот вкус и нивно сервирање секојпат кога ќе го […]

Прочитај повеќе

Неодамна ве запознавме со тоа каков дигитален отпечаток оставате секој пак кога се конектирате на интернет и какви последици би можеле да произлезат од таквото нешто. Овој пат, би сакале да ве запознаеме со алатките кои можат да ви помогнат да ја заштитите вашата анонимност независно дали користите Chrome, Firefox или Opera. Privacy Badger e […]

Прочитај повеќе

Со самото присуство на интернет, вашиот прелистувач знае исклучително многу работи, информации кои можат да бидат искористени за најразлични цели и од најразлични луѓе. За да добиете некаква претстава за тоа каков дигитален отпечаток оставате, едноставно посетете го сајтот MyBrowserInfo. На прво место ја гледате вашата уникатна IP адреса и земја на потекло, но кликнете […]

Прочитај повеќе

„Разговарам со моите ученици од петто одделениe за безбедноста на интернет и колку брзо една фотографија може да дојде до многу луѓе. Ако го читате ова притиснете Ми се допаѓа! Благодарам!“, е пораката која една учителка ја сподели на Facebook се цел да им покаже на своите ученици колку брзо се шират податоците на Интернет. […]

Прочитај повеќе