Луксузните модели на Android телефони кои доаѓаат со новиот Snaprdagon 845 процесор, се подобри од Apple барем кога интернетот е во прашање. Телефоните како Samsung Galaxy S9, LG G& ThinQ, OnePlus 6 кои доаѓаат со овој процесор, побрзо преземаат податоци. Сервисот Ookla, кој е зад платформата Speedtest.net, вели дека Qualcomm X20 модемот кој доаѓа со Snapdragon 845 е […]

Прочитај повеќе

Мал британски интернет провајдер, Andrews and Arnold, реши од забава да тестира колкав е капацитетот на мокро јаже. Јажето кое го тестираа беше долго 2 метри, а достигнaа 3.5Mbps. „Да бидам искрен ова беше само малку забава која сакаше да ја спроведе еден од техничарите. Имавме опрема со која можевме да тестираме во канцеларија, па […]

Прочитај повеќе

Наједноставниот тест за брзина на интернет, Fast од Netflix, е одличен ако сте на десктоп. Досега корисниците од мобилните платформи мораа да ја користат веб-апликацијата. Но не за долго, Netflix претстави мобилна верзија на Fast, и тоа за iOS и Android. Ова значи дека корисниците сега треба единствено да ја отворат апликацијата, и веднаш ќе може […]

Прочитај повеќе

YouTube отсега на корисниците точно ќе им покажува каде и зошто се намалува квалитетот на нивната видео услуга. Новиот сајт на Google го објаснува видео преносот и проблемите кои можеби се случуваат додека сервисот го испорачува видеото. Video Quality Report ќе разјасни кои се перформансите на сите интернет провајдери во околината и споредба со провајдерот […]

Прочитај повеќе

Просечна брзина на Интернет во минатата година порасна за 29 отсто и сега изнесува 3,6 Mbps, порастот во споредба со последниот квартал е 10 отсто. Најзабележителен е порастот на мобилниот интернет сообраќај кој за една година пораснал 80 отсто, вели Akamai во последниот State of Internet извештај. Повторно држава со најбрз интернет е Јужна Кореа […]

Прочитај повеќе

Во Македонијa интернетoт во просек симнува со 11,17 Mbps, се вели во најновиот извештај на NetIndex, oдносно Speedtest.net, направен со анализа на 408.000 уникатни IP адреси од земјава и околу 3 милиони тестови во период од октомври до ноември. Можеби 11,17 Mbps во Македонија не треба да се потценат, но сепак не се доволно за […]

Прочитај повеќе