Податочни центри под морето? Звучи како невозможна мисија, но развојниот тим на Microsoft верува дека тоа е решение за иднината. Компанијата веќе започна со тестови и има изработено прототип на подводен центар. Прототипот функционира на повеќе од триесетина метри под вода што овозможува поедноставно ладење, што е најверојатно еден од најголемите проблеми на овие центри […]

Прочитај повеќе

Open Compute Project на Facebook го прави за хардверот она што Linux, Android и останатите отворени платформу го прават за софтверот, вели Business Insider. Проектот за четири години помогна во развој на хардверот, едноставно преку отворени проекти. Сите производители можат да го преземат дизајнот да го модифицираат и да го надградат, потполно бесплатно. Ова овозможува […]

Прочитај повеќе

Apple гради два нови дата центри во Данска и Ирска кои ќе се напојуваат во целост со обновливи извори на електрична енергија. Центрите кои чинат 1,7 милијарди евра ќе бидат користени за онлајн сервисите на Apple како: iTunes Store, App Store, iMessage, Maps и Siri, за корисниците во Европа. Покрај најавата за дата центри од […]

Прочитај повеќе

Дата центрите на Google се можеби најдобрите во светот, и не само што се ефикасни при користењето на електричната енергија, туку стануваат и попаметни кога е во прашање следењето на квалитетот на размена на топлината во ладилниците, објаснува Google во блог пост. Google за своите дата центри има PUE од 1.12. PUE го претставува односот […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте се обиделе да замислите кој е звукот на Интернет, се разбира станува збор за звукот во дата центрите преку кои се споделуваат сите ваши лајкови, фотографии, пребарувања, кодови и се друго што правите секој ден на глобалната мрежа. Шумот доаѓа од магнетните ленти на кои се прават бекапи, хард-дисковите кои постојано работат, […]

Прочитај повеќе

Последните извештаи поврзани со американската Агенција за национална безбедност (NSA) откриваат дека методолошкото прислушување на целиот Интернет е посериозно отколку што првично беше претставена. NSA всушност ги прислушува оптичките кабли на големите провајдери како Verizon, BT Group, Vodafone и Level 3 Communications, јавува New York Times. Иронично, дата центрите на компаниите се одлично обезбедени, со […]

Прочитај повеќе