OK, Google е команда што го стартува говорниот асистент Google Now на Аndroid и iOS, но ако не знаете како да му се обратите правилно на асистентот, ќе добиете конфузни одговори и гневни ќе се впуштите во караница со робот. Но, веб девелоперот Кристијан Ристовски направи интересно решение што ќе им помогне на сите развивачи […]

Прочитај повеќе

Секое гласовно пребарување на Google пребарувачот е зачувано во аудио логовите на компанијата, вели Guardian. Станува збор за ОК Google пребарувањата, а сега можете и онлајн да ги преслушате вашите прашања. Објавувањата на гласовните пребарувања се дел од определбата на Google за поголема транспарентност која сега им прикажува на корисниците што компанијата знае за нив. Разгледувањето […]

Прочитај повеќе

Кога Apple го презентираше iOS 8 на WWDC, јасно беше од старт дека во новата верзија на оперативниот систем инкорпорираше добар дел опции се инспирирани од опции кои подолго време им се достапни на корисниците на Android. Тастатура која нуди сугестии е присутна на Android уште од Android 1.5, a на iOS доаѓа дури сега,вели […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Chrome доаѓа со вградена поддршка за „Ok Google“ што овозможува гласовно пребарување. Се разбира доколку ќе треба да овозможите на Google да има пристап до микрофонот доколку сакате да го користите гласовното пребарување. Ова значи дека корисниците повеќе нема да треба да користат екстензии за гласовно пребарување, туку само најновата верзија […]

Прочитај повеќе

Гласовните команди кои се достапни за Android уредите наскоро би можеле да се појават и на Google-овиот лаптоп, Chromebook. Во последната верзија на Chrome OS за девелопери, оперативниот систем ја слуша „Ok Google“ командата и со неа стартува апликации, налик на „Ok Glass” командата на очилата за проширена реалност. Во моментов гласовната команда служи само […]

Прочитај повеќе