Pi Zero чини само 5 долари и е два пати помал од банкнота. Но, може да биде испрограмиран! Можеби е поспор од поголемите (и поскапи!?) модели на Raspberry Pi кои чинат од 20 до 35 долари, но Pi Zero е доволно моќен за да се користи за кул работи – од мини-модул во роботика и […]

Прочитај повеќе

Intel претстави мини PC на стапче кој доаѓа сo Atom Z3735F Bay Trail четири јадрен процесор, а следните генерации на стикот ќе доаѓаат со новите Broadwell Core M јадра. Вообичаено овие стикови овозможуваат пренос на мултимедиумски содржини или телевизија, но Compute Stick наместо ова го претвора телевизорот во таблет компјутер. Има две верзии во моментов […]

Прочитај повеќе

Продажбата на PC е во надолна линија, и за жал нема никакви најави дека трендот ќе се промени. Но, дури и во овој лош пост-РС период има светли точки. Ова пред се се однесува на мини-РС компјутерите кои во последните години го освоија пазарот, објаснува Лиса Граф од Intel во интервју за Ars Technica за […]

Прочитај повеќе

Мини-PC-то Raspberry Pi стигна до 2 милиони продадени примероци за 20 месеци. Компанијата беше блиску со пресметките и предвидувањата откако нивната првична прогноза беше дека до 2.000.000 ќе стигнат во јануари следната година. Идејата на Raspberry Pi фондацијата ова е да се направи програмирањето да биде достапно за сите, овозможувајќи им на сите да го […]

Прочитај повеќе