Денес на интернет секој може да најде сè! Корисни и интересни содржини од најразлични области, без разлика дали станува збор за едукација, забава, интеракција со други лица… Буквално сè. Но, на интернет постојат и содржини кои се несоодветни и во голема мера можат да му наштетат на оној кој го користи. Ова, е особено важно […]

Прочитај повеќе

Првите 5G телефони ќе бидат во продажба во 2019 година, вели директорот на Qualcomm, Стивен Моленкоф. Ова е забрзување на временската рамка. До пред една година се сметаше дека 5G телефоните нема да бидат достапни пред 2020 година, пренесе ZDNet. За жал, иако можеби ќе има телефони кои ќе бидат подготвени за 5G, најголем дел од […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека повеќе нема да дозволува лозинките да бидат едноставни за пробивање. Промените доѓаат на Microsoft профилите, но и на Azure AD, јави The Next Web. Проверката е прилично едноставна, па можеби е и мало изненадување како никој не ја спрoведе претходно. Доколку лозинката на корисникот ја има во повеќе дата-базите од неодамешните сајбер […]

Прочитај повеќе

Kiddle е безбеден пребарувач наменет за децата. Резултатите доаѓаат од Google, а дел од нив се одобруваат и од едиторите на визуелниот пребарувач. Идејата зад прелистувачот е да бидат безбедна околина за најмладите корисници, тие што раснат со интернет да ги избегнат сите оние глупости, навреди и несоодветни содржини. Но, иако е корисен, сепак Kiddle […]

Прочитај повеќе

Иако Интернетот е одлична алатка за едукација, читање на корисни работи и место за дружење со пријателите, сепак е и опасно место преполно со несоодветна содржина која не е препоралчива за најмладите корисниции. Gizmodo направи едноставни упатства за родителите и старателите кои сакаат нивните деца да имаат безбедно искуст со Интернет преку вклучување на Parental […]

Прочитај повеќе

Microsoft отвори нов центар за сајбер безбедност, Cybercrime Center, кој изгледа навистина научно-фантастично и кул. Центарот ги комбинира правното и техничкото искуство на компанијата заедно со современи алатки и технологија, и треба да означи ново поглавје во борбата со сајбер криминалот на Интернет. Дел од задолженијата на вработените во центарот е следење и борба на […]

Прочитај повеќе