Додека Snapchat се обидува да изнајде начин да ги присвои фотографиите на своите корисници, Instagram одлучи да додаде функционалност слична на на Live Stories за своите корисници. Новата Instagram функционалност, како и сите досега, доаѓа најпрвин во САД каде корисниците ќе можат да видат најдобри видеа кои ги предлагаат уредниците на платформата. Новата функционалност со […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост од организаторите на регионалната дигитална награда SoMo Borac. IT.com.mk е медиумски партнер) SoMo Borac, најважната регионална дигитална награда која се доделува на Weekend Media Festival, а која ја организираат агенциите 404 и Jasno i glasno, преставува листа на друштвени мрежи чие што време допрва доаѓа. Сите веќе знаеме, или бар поголемиот […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите корисници на Snapchat од Македонија. Стартапот G6 Solutions изработи геофилтер стикери за Скопје кои сите корисници на Snaphat можат да ги додадат на сликите кои ги испраќаат. „Во G6 сакаме да придонесеме и да ги направиме луѓето посреќни, сакаме и предизвици, па одлучивме да направиме стикер за Скопје и да го […]

Прочитај повеќе

Ispovedaj.se е македонска друштвена мрежа каде може анонимно да споделите тајна. Иако основачот Бојан Прцуловски вели дека сервисот е достапен за сите „да бидат искрени и да добијат поддршка од другите“, сепак факт е дека исповедите доаѓаат најмногу од емотивните тинејџери чиј идентитет е скриен зад само IP адресата. Лични информации не споделуваат, освен ако […]

Прочитај повеќе

Телекомуникациските оператори во регионот бараат регулирање на Whatsapp, Skype, Viber, бидејќи апликациите ги користат телекомуникацискиот коридор кој го креирале операторите, а за тоа не плаќаат?! Веќе се најавени разговори на оваа тема на третата меѓународна регулаторна конференција која се одржува во Охрид, пренесува Алфа ТВ. „Се почесто се отвора прашањето во светот што со тие […]

Прочитај повеќе

Британскиот премиер Дејвид Камерон побара забрана за сите апликации кои овозможуваат комуникација со енкриптирани пораки, јави New York Times. Г. Камерон нема намера да се откаже од забраната, па може да се очекува дека први на удар ќе бидат WhatsApp и Snapchat, доколку не се откажат од приватноста на нивните корисници и не обезбедат пристап […]

Прочитај повеќе

Фотографии и видеа од над 200.000 корисници споделени на Snapchat сега се јавни, јави ВВС. Тоа што е уште поголем проблем е што најголем број на споделените фотографии се на малолетни корисници, па иако само мал дел од фотографиите се разголени (100 MB од 13 GB украдени), хакерите и сите кои ги преземаат сликите можат […]

Прочитај повеќе

Facebook тестира постови кои ќе бидат со одреден период на траење, а потоа самите ќе избришат. Опцијата први ја забележаа корисниците на iOS апликацијата, а друштвената мрежа за The Next Web потврди дека тестираат ваква опција. „Работиме на мал пилот проект за функција за iOS која ќе им овозможи на луѓето да закажат бришење на […]

Прочитај повеќе

Slingshot не е ништо поразлично од популарниот Snapchat, тој е апликација со која се споделуваат фотографии и видеа кои откако ќе бидат видени исчезнуваат. Но, кога е Facebook во прашање, кој има над милијарда поврзани корисници, тогаш е важно корисниците да бидат активни. Slingshot ќе ви ги прикаже споделените фотографии само ако споделите и вие […]

Прочитај повеќе

За Нова година од популарниот сервис за споделување на краткотрајни пораки Snapchat беа украдени над 4,6 милиони профили на корисници од Северна Америка. Профилите беа јавно објавени на SnapcharDB страната која сега веќе е недостапна. Тоа што претставува проблем за сите пробиени профили е што иако Snapchat ги крие последните бројки на телефоните, сепак напаѓачот […]

Прочитај повеќе

Snapchat, aпликацијата за споделување на пораки кои се бришат по неколку секунди, одби понуда од Facebook вредна 3 милијарди долари во кеш, пишува WSJ. Понудата е за три пати повеќе од што друштвената мрежа плати за Instagram, кој тогаш, и сега, е далеку попопуларен сервис. Само понудата е доволно неверојатна и изненадувачка, камоли тоа што […]

Прочитај повеќе