Bitwalking dollars се нова крипто-валута која ќе ве награди ако пешачите. За разлика од Bitcoin кои се генерира со пресметки, новата крипто-валута се генерира со пешачење, објасни BBC. Креаторите на дигиталната валута, Нисан Бахар и Френки Имбеси, велат дека сакаат да ги мотивираат луѓето да живеат подобро така што ќе ги наградат со виртуелни пари. […]

Прочитај повеќе

Expedia, eдна од најголемите светски онлајн трговски агенции, ќе прифаќа плаќање преку биткоини. Но, засега со дигиталната валута ќе може да се букираат само хотели, и тестирањето со кое ќе се види дали се исплати вакото плаќање ќе се прави само со американската верзија на сајтот. И други туристички агенции го прифатија алтернативното плаќање, како […]

Прочитај повеќе

Наскоро ќе се оддржи првиот биткоин настан во Скопје. Закажан за 24-ти април, на настанот се повикани сите ентузијасти кои сакаат да видат како функционира новата дигитална валута, која за некои е пионерска технологија од рангот на Интернетот, а за други е небезбедна забава која не може да ги замени парите. Сепак, на настанот нема […]

Прочитај повеќе

Се повеќе влади официјално ја одбиваат виртуелната валута биткоини како легитимно средство за плаќање. Кина и Тајланд целосно ги забранија биткоините, додека други, како Германија, и сега Норвешка, се решени да најдат начин како да ги оданочат дигиталните монети и да ги заштитат корисниците од можните загуби. За норвешкиот директор за даноци, Ханс Кристиан Холте, […]

Прочитај повеќе

Шведската KnCMiner за само 24 часа заработи 8 милиони долари од продажба на опрема за „фармање“ на биткоин која чини по 10.000 долари од парче. Компанијата вели дека продавала по еден милион долари опрема во првите пет часа. Неверојатната побарувачка е резултат на тоа што нема да има уште една ваква продажба на опрема се […]

Прочитај повеќе

Дигиталната валута Биткоин не престанува да ги руши рекордите, цената на една монета на Mt. Gox достигна 1.000 долари. Цената е во пораст и на останатите берзи и во моменот просечна цена на монетите е околу 945 долари. Со оваа цена вредноста на биткоините кои се во оптек достигнува вредност од 11,4 милијарди долари. Цената […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Никозија на Кипар е првата образовна институција во светот која ќе им дозволи на студентите својата школарина да ја плаќаат со дигиталната валута биткоин, јавува Geekwire. Универзитетот е најголем приватен универзитет на Кипар и еден од најголемите универзитети на Медитеранот на кој наставата на англиски јазик ја посетуваат повеќе од 5.000 студенти. Студентите кои […]

Прочитај повеќе

Можеби неодамнешен раст на биткоините ги направи интересни за инвеститорите, но не постои нешто што побрзо ќе ги избрка од небезбеден пазар. Најновите проблеми за пазарот на дигиталната валута доаѓаат по ненадејни изчезнување биткоини во вредност од 4,1 милиони долари од кинеската берза за менување на биткоини GBL, јави Coindesk. GBL ненадајно затвори на 26 […]

Прочитај повеќе