Американското Федерално истражно биро (FBI) го повлече барањето за соработка до Apple, и објави дека самите ја пробиле заштитата на телефон на напаѓачот од Сан Бернандино. Засега е непознато како е oтклучен телефонот, но Apple најави дека овие податоци ќе бидат објавени. Една од можностите за отклучување на телефонот е копирање на информациите од уредот […]

Прочитај повеќе

Ако во САД се води битка помеѓу Apple и FBI за отклучување на податоците, британските власти брзаат да воведат закон кој ќе ги предвиди ваквите случаеви. Британската влада поднесе контраверзен предлог-закон со кој предвидува намалување на безбедноста на WhatsApp, iMessage, Viber и останатите текст апликации. Законот под името „Snooper charter“ предвидува пристап на полицијата до […]

Прочитај повеќе

Apple ги одби барањата на Федералното истражно биро (FBI) за пристап до податоците од телефонот на Саид Ризван Фарук, напаѓачот кој уби 14 луѓе во Сан Бернандино на 2-ри декември. FBI побара експертиза од Apple да им помогне да ја отстранат заштитата на телефонот со намера да приберат повеќе информации за терористичкиот напад. Според сознанијата […]

Прочитај повеќе

Најден е безбедносен пропуст во рутерите и останатата мрежна опрема на калифорниската Juniper Networks, што предизвика вознемиреност кај безбедносните експерти. Според CNN, властите во САД стравуваат дека пропустот им овозможил на хакери да ги шпиoнираат владините комуникации во период од три години. Споменатиот софтвер се наоѓа во ScreenOS кој се користи за надгледување на податоци […]

Прочитај повеќе

Иако BlackBerry е во гуша со проблеми – од најреномиран производител пред десет години до анонимен телефон со 0,5 отсто до глобалниот пазар, сепак канадската компанија се одлучи да си излезе од пазар кој е важен за нea. Можеби тоа беше направено како демонстрација дека компанијата која се гордее со својата безбедност, ќе си ги […]

Прочитај повеќе

Да се биде млад генијалец денес не е доволно само да се знае како да се направи убаво-дизајнирана апликација, туку и да се има бизнис план доволно убедлив да собере 200.000 долари инвестиција. Критериумот е висок за повеќето од нас, но не и за 14-годишниот Даниел Сингер и неговата мобилна апликација за анонимни пораки. Backdoor […]

Прочитај повеќе