Истражувачи од Универзитетот во Манчестер развија нова поевтина метода за производство на електроника од графен. Со нивната метода значително ќе се намали цената за производство на мастило од графен. Можноста за принтање на електроника отвора нови области на примeна. Дополнително со новото мастило изработено од дихидролевоглукозенон (цирен) се надминува проблемот со корозија кое го имаат […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе нема човек кој барем малку се заинтересирал за технологија, a кој не слушнал за графен. Материјалот кој е релативно ново откритие „се заканува“ дека значајно ќе ја прoмени електрониката. Една од новите примени кои се тестираат се суперкондензатори кои ќе овозможат супер брзо полнење на телефони, таблет компјутери, лаптопи, па дури и електрични […]

Прочитај повеќе

Samsung јави дека компанијата направила значен исчекор во развојот на батерии од графен. Ова ќе овозможи 45% поголем капацитет на батериите и полнење за 12 минути. „Теоретски батерија базирана на graphene ball се полни за само 12 минуити. Дополнително, батеријата е стабилна на 60 целџиузови степени“ Добра вест е што Samsung работи и на технологија за […]

Прочитај повеќе

Лесни, тенки, издржливи и флексибилни екрани; електрични и фотонски кола; медицински, хемиски или индустриски процеси можеби ќе бидат подобрени со користење на графен. Материјалот активно се истражува од 2004 година, а се чини дека сè уште едвај ги „гребнавме“ областите на примена. Група истражувачи од Универзитетот Манчестер, успеа да креира мрежа од графен. Тоа немаше да […]

Прочитај повеќе

Не е возможно да се зборува за модерната електроника без да се спомене силициумот, но во блиска иднина е сосем извесно дека силициумот ќе се „пензионира“ и ќе му го препушти своето место на графенот. Графенот за прв пат е откриен пред десетина години, но за него прв пат се појави посериозен интерес во 2010 […]

Прочитај повеќе

Графенот секако е материјал на иднината, а според откритијата кои ги направи Универзитетот Калифорнија, во следната генерација на процесори може да го заменат силициумот како материјал од кои се изработуваат полупроводниците. Најголемиот проблем кој го имаат силициумските чипови е енергијата која се претвара во топлина и е некорисна во пресметките кои ги завршува секој процесор, […]

Прочитај повеќе