Новинар на Channel 4 Dispatches кој се инфилтрираше во ирската компанија CPL Resources вели дека компанијата нема исти правила за сите. CPL Resources е независна компанија која за Facebook модерира дел од содржините. Дел од спорните содржини се објавени на веб-сајтот на Channel4, а има и документарен филм. За потсетување, претходното истражување на Channel 4 го […]

Прочитај повеќе

Најверојатно секој од нас најмалку еднаш одбрал „Ги прочитав и ги разбирам правилата за користење“ без да ги прочита или да ги разбере. На пример: „Дали знаете дека Amazon ве следи на страниците“ или „Компанијата може да ги промени правилата за користење во било кое време?“. Terms of Service; Didn’t Read е екстензија која ги оценува веб […]

Прочитај повеќе

Стотици тренинг упатства, табели и дијаграми од Facebook, му помогнаа на Guardian да ја креира најголемата база за она што може и што не може да се каже на друштвената мрежа. Идејата на Facebook е дека ќе се обидат да ја зачуваат слободaта на говор се додека не претставува опасност во физичкиот свет. Ова секако е […]

Прочитај повеќе

Милиони апликации наскоро би можеле да бидат избришани или да им биде намалена видливоста на Google Play. Причина за ова е непочитувањето на правилата за користење, а Google веќе започна да испраќа предупредување до девелоперите, јави Next Web. Девелоперите ќе мора да ги применуваат правилата за приватност на Google Play доколку сакаат нивната апликација да остане на сервисот. […]

Прочитај повеќе

Германските власти му забранија на Facebook да прибира податоци за корисниците преку WhatsApp. Комесарот за заштита на лични податоци и слобода на информации вели дека германските корисници не му дале дозвола на Facebook за собирање и обработка на нивните податоци. Заедно со оваа информација комесарот му испорача забрана на Facebook за собирање на податоци за граѓаните […]

Прочитај повеќе

Доколку сте како мене тогаш најверојатно никогаш не сте стигнале да ги прочитате правилата за користење или политиките за приватност до крај. Резултатите на истражувањето на Pew покажуваат дека дуре 91 отсто од возрасните, сметаат дека корисниците ја изгубиле контролата околу тоа колку се собираат приватните информации и се користат од компаниите, вели Verge. Facebook […]

Прочитај повеќе

Facebook започна со експериментирање со пораки кои опоменуваат за насилна, сексуална или осетлива содржина, пишува Guardian. Според сознанијата на Guardian, се размислува за воведување на такви забрани за корисници со одредена возраст, но сè уште не постојат алатки кои би го решиле тој проблем. Kорисниците кои ќе сакаат да прикачат таков вид на содржина, ќе […]

Прочитај повеќе