Минатата недела Wall Street Journal објави дека Русија преку Kaspersky украла податоци на NSA. Овој податок до САД го пренеле израелски шпиони кои во исто време биле длабоко инфилтрирани во Kaspersky. Израелските шпиони го следеле во живо протокот на податоци од NSA до Kaspersky, јави Washington Post. Настанот се случил во 2015 година. Шпионите од […]

Прочитај повеќе

Хакери успеаја да ја пробијат заштитата на компјутерскиот систем на Белата Куќа, и да прочитаат дел од електронската пошта на претседателот на САД, Барак Обама. Откриенот е дека сајбер нападот се случи минатата година, а поштата до која имаат пристап сепак не е државна тајна. Но, и покрај тоа што не е направена некоја поголема […]

Прочитај повеќе

Дури 87 отсто од електронското шпионирање го прават владите, а на сајбер шпионажата отпаѓа 22 отсто од нападите, покажува извештајот на Verizon. Владите се виновни за 445 од 511 забележани инциденти, а дури 59 отсто доаѓаат од Кина или држави од Источна Азија. Втор најголем извозник на напади е Источна Европа со 21 отсто од […]

Прочитај повеќе

Kaspersky Lab откри софистициран злонамерен софтвер кој масивно инфицирал околу 600 системи на индивидуалци, компании, академски и владини институции на Иран, Израел, Судан, Сирија и Саудиска Арабија, крадејќи им информации уште од 2010 година. Flame, како што го нарекуваат софтверот, е дел од добро-координирана сајбер шпионажа за која се потребни ресурси од државно ниво. Kaspersky […]

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма McAfee вели дека го откриле најголемиот сајбер напад до сега кој во период од пет години таргетирал куп светски организации како Олимпискиот комитет, Обидинетите нации, безбедносни компании, вкупно 72 организации и влади од 14 земји. Крстен од McAfee како „Операција сомнителен стаорец“, според Remote Аccess Тool (англ. rat = стаорец), сајбер нападот бил […]

Прочитај повеќе