Имање два или три монитори еден до друг знае да го направи искуството значително попријатно и поефикасно, но што доколку немате ниту доволно простор ниту пак сакате да трошите пари за купување дополнителен монитор? Spacedesk нуди интересно решение така што ви дозволува да приклучите и користите како втор екран таблет или, во ситуации на екстремен […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните производители на компјутери, HP, ги претстави своите нови уреди по подолго време. Компанијата претстави куп опрема, од лаптопи до монитори и докови, пренесе Ars Technica. EliteBook G5 доаѓа во неколку големини и варијатни. Станува збор за лаптопи наменети за специфични корисници. Доаѓаат со повеќе функционалности наменети за бизнис секторот. Читач на картички, […]

Прочитај повеќе

Сините LED диоди им ја донесоа Нобеловата награда за физика на научниците Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шиџи Накамура. Тројцата научници ја добија наградата поради развој на ефикасни сини LED, кои пак овозможија развој на бели LED. Првата диода со сина светлост е претставена во 1994 година од г. Накамура, но неговата работа ќе беше […]

Прочитај повеќе

Nvidia G-Sync е плочка која ќе се интегрира во мониторите и ќе ги синхронизира мониторот и графичката карта со што ќе ги отстрани сецкањето, доцнењето или застанувањето на видео игрите. G-Sync плочката ќе биде сместена во мониторот и ќе ја синхронизира работата на графичката карта и мониторот. „Во моментов ако на графичката карта и треба […]

Прочитај повеќе