Брзината со која паметните телефони земенуваат лабораториска опрема која вообичаено се наоѓа во болниците е изненадувачка. Откако пред околу две години дознавме дека има iPhone додаток кој заменува микроскоп за откривање на цревни паразити, сега дознаваме дека еден додаток, наречен Dongle, е доволен вашиот паметен телефон или iPod да дијагностицира присуство на ХИВ вирус или […]

Прочитај повеќе

Играчите на Foldit за десет дена го одговорија прашањето кое десетина години претставуваше енигма за научниците. Откривањето на структурата на ензимoт M-PMV, кој има слично однесување со ХИВ вирусот, во иднина може да има клучна улога во пронаоѓање на лек за оваа болест. Гејмерите успеаа да ја пронајдат формата на ензимот за чие одржување е […]

Прочитај повеќе