Foldit е игра која е дизајнирана од истражувачи од универзитетот од Вашингтон. Замислена е да нуди комплицирани загатки со синџири од протеини и нивно манипулирање во најразлични облици. Како резултат од таквата интеракција, се добива подобра слика за тоа како протеините функционираат. Најкорисните решенија ќе бидат тестирани и проверени во вистинскиот свет за да се […]

Прочитај повеќе

Играчите на Foldit за десет дена го одговорија прашањето кое десетина години претставуваше енигма за научниците. Откривањето на структурата на ензимoт M-PMV, кој има слично однесување со ХИВ вирусот, во иднина може да има клучна улога во пронаоѓање на лек за оваа болест. Гејмерите успеаа да ја пронајдат формата на ензимот за чие одржување е […]

Прочитај повеќе