Тимот на Американската авијација, интересно наречен BATMAN (Battlefield Air Targeting Man-Aided (K)nowledge), ја тестира можноста за употреба на очилата за проширена реалност Google Glass на боиштата. За почеток Google Glass, во пар заедно со таблет компјутери, се тестира кај санитетските тимови. На боиштето е тешко да се следи состојбата на критично повредените, додека им се […]

Прочитај повеќе

Google како најголемиот инвеститор во роботиката надвор од армијата на САД, нема да побара дополнителни средства од DARPA за развој на роботите. Иако дел од компаниите кои неодамна станаа дел од тимот за роботика во Google X Lab, имаат тековни договори со Армијата на САД. Поради ова DARPA и Google сега се еден вид на […]

Прочитај повеќе

Армијата на САД е во фаза на тестирање на паметни пушки кои ќе ја зголемат прецизноста во пукањето на војниците. Војската ги тестира TrackingPoint паметните пушки кој овозможуваат безбедно пукање. TrackingPoint има двојна заштита, најпрво стрелецот ја одбележува метата во која ќе пука, а дури потоа ќе го испука куршумот. Доколку одбележаната цел и нишанот […]

Прочитај повеќе

САД ќе и исплати 50 милиони долари на компанијата Apptricity, бидејќи пиратирала илјадници копии од нивниот софтвер, јавува BBC. Apptricity развива софтвер за логистика за Армијата на САД од 2004 година, но војската го користи на далеку поголем број на компјутери отколку што има лиценци. Според податоците на Apptricity, софтверот е купен со 500 лиценци, […]

Прочитај повеќе

Можеби Елон Маск е најдобар пример за Тони Старк на нашето време, но неколку стартапи се обидуваат да го до донесат неговиот костум во блиска иднина. Апликации како Siri и Google Voice веќе се достапни на пазарот, но за разлика од J.A.R.V.I.S., паметниот компјутер кој е дело на Старк, апликациите како Siri разбираат единствено едноставни […]

Прочитај повеќе