Паметните телефони се моќна алатка во рацете на активистите, и одличен медиум за граѓанското новинарство за да се сними полициска бруталност, воен злочин или разните повреди на човековите права. Но, често овие снимки се отфрлани од судовите, бидејќи е тешко да се докаже веродостојноста на настанот. Затоа лондонската International Bar Association ја стартува EyeWitness, нова […]

Прочитај повеќе

Неодамна Вест ја сокри својата содржина зад платежен ѕид и започна да наплаќа претплата за своето дигитално издание. Вакво „автентично“ дигитално издание имаат сите весници на Медиа Принт Македонија (МПМ), но само Вест одбра да ја сокрие целата содржина. Дневник ќе сокрие само дел од содржината која ќе е достапна само во дигиталнотно издание кое […]

Прочитај повеќе

Google неодамна претстави нова опција за поефикасно да си ги заштите вашите Google профили. Станува збор за верификација во два чекора која има за цел да ве заштити од најразлични закани. Оваа опција се состои од два неповрзани фактори за докажување на автентичноста. Верификацијата во два чекора функционира така што најпрво ја внесувате вашата лозинка, […]

Прочитај повеќе