Периоден систем на елементите или табела што ги содржи основните податоци за познатите хемиски елементи може да се истражува на интерактивен начин од следниот веб сајт. На PeriodicTable можете да ги истражувате сите хемиски елементи што се откриени и забележани до сега. Со кликнување на некој елемент, добивате детални податоци за научниците кои се поврзани за […]

Прочитај повеќе

Мартин Карплус, Мајкл Леви и Ари Варшел се добитници на годинешната Нобеловата награда за хемија. Наградата ја добија поради развојот на компјутерски модел кој се користи за предвидување и разбирање на хемиски процеси. Овие системи ќе овозможат подобро проучување и разбирање на комплексните хемиски реакции како фотосинтеза и согорување, но и креирање на нови лекови. […]

Прочитај повеќе