Прoширена и виртуелна реалност, автономни возила и куп технологија од иднината беше дел од отворањето на Олимписките игри во Пјонгчанг. Простор имаше и за незаборавниот Psy и Gangnam Style, првата песна со 1 милијарда прегледи на интернет. Почетокот на отворањето беше фокусиран на митологијата и минатото, најголем дел од церемонијата е потсетник на технолошката супериорност на Кореја. […]

Прочитај повеќе

Иако Зимските олимписки игри во Сочи се настан во кој се слави мирот и меѓународната соработка, сепак не треба да се биде наивен и да се верува дека руските власти и Владимир Путин ќе седат мирни по откритието дека американската NSA го шпионира интернетот. Уште пред да започнат игрите – тие стартуваат на 7-ми февруари […]

Прочитај повеќе

Во подготовките на Русија за Зимските олимписки игри спаѓа и систем за следење на мобилни и интернет комуникацијата на атлетичарите и публиката, кој, според Guardian, е именуван како „PRISM на стероиди“. Документите до кои дојде весникот, со помош на руските истражувачки новинари Андреј Солдатов и Ирина Бороган, откриваат дека руските безбедносни служби FSB инсталирале телефонски […]

Прочитај повеќе