Boston Dynamics од неодамна се дел од Hyundai, но по се изгледа работата на тимовите не се променила. Роботот Atlas и четириножните роботи и натаму се фокус на компанијата. Неодамна објавија кусо видео во кое може да се види како работат на хуманоидниот робот и кои се плановите за иднина. Во моментов роботот Atlas нема […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на времето кога роботите едвај држеа рамнотежа и беше супер да гледаме кога наводните „окупатори“ од иднината не се одржуваат на „нозе“? Заборавете го тоа! Boston Dynamics со кусо видео претстави надградба на Atlas. Видеото истовремено е импресивно и застрашувачко. Атлас без проблеми се движи со брзина која би се рекло дека е […]

Прочитај повеќе

По Spot Mini, Boston Dynamic ја претстави надградбата и на хуманоидниот робот Atlas. Најверојатно прво ќе го забележите изгледот, а потоа и новите вештини. Ова е првиот робот кој сме го виделе што може да направи салто наназад. Промените кои се забележливи и на двата роботи се на надворешноста. Atlas како и Spot Mini доаѓа […]

Прочитај повеќе

Американскиот Пентагон ја претстави својата редизајнирана играчка – хуманоидниот робот Atlas кој сега има батерија, што му овозможува да се движи слободно без дополнителни електрични кабли. Поради ова, новата верзија е наречена „Atlas Unplugged“. Самата појава на Atlas е фасцинантна. Хуманоидот тежи над 150 килограми и е висок околу 188 сантиметри. Но, тоа што го […]

Прочитај повеќе

Boston Dynamics, една од најголемите и најиновативните компании кога е во прашање роботикатa, му се приклучува на Google. Тимот на Boston Dynamic ќе влезе во склоп на Project X одделот за роботика на чие чело од неодамна е креаторот на Android платформата, Енди Рубин. The future is looking awesome! http://t.co/iFA53b9qDC — Andy Rubin (@Arubin) December 14, […]

Прочитај повеќе

Двата роботи кои изгледаат застрашувачки се веќе во поодмината фаза на развој. Станува збор за проектите Atlas и WildCat, финансирани од DARPA. Atlas е понов проект на хуманоиден робот и во моментов успева да надмине барем еден проблем кој го имаат останатите роботи на две нозе, Atlas има совршено рамнотежа. Не само што балансира по […]

Прочитај повеќе