Популарната продавница за наркотици Hansa, лоцирана на скриениот интернет (Dark Web), од 20 јуни е под контрола на холандската полиција. Станува збор за координирана полициска акција во која учествуваа повеќе држави и агенции. Во организираната акција учествуваа: Федералното истражно биро и Агенцијата за сузбивање на наркотици, од САД, Холандската полиција и Еуропол. Во акцијата се затворени AlphaBay и […]

Прочитај повеќе

Кришна Реди има само 13 години, но веќе смисли технологија која во иднина може да спаси над стотици илјади животи од сообраќајки. Уредот на младиот Кришна може да забележи кога некој е под влијание на алкохол или под влијание на опојни средства и да не му дозволи да го стартува автомобилот. Технологијата која е искористена […]

Прочитај повеќе

Иако речиси и да не сме слушнале за него, но Рускиот анонимен маркет – RAMP сега е најстарата продавница на „темниот интернет“ која продава наркотици. Не станува збор за нова продавница, RAMP постоеше и во времето на Silk Road, но сега откако нема конкуренција од западните држави, сајтот успеа да привлече 14.000 членови. Станува збор […]

Прочитај повеќе

Кражба од 5.400 биткоини со вредност од околу 6 милиони долари се заканува да го затвори сајтот за продажба на наркотици Sheep, јавува Forbes. Sheep постои на „скриениот интернет“, оној кој може да се пристапи преку Tor мрежата, и слично како и неодамна затворениот Silkroad, заработува од продажба на дрога. Биткоините наводно ги украде корисникот […]

Прочитај повеќе

После неколку години обидувајќи се да се инфилтрираат во подземниот веб сајт за продажба и купување на нелегални добра, неколку FBI агенти во текот на вчерашниот ден го уапсија основачот на Silk Road, Рос Улбрихт. Проектот кој 29 годишниот Улбрихт го основа пред нешто повеќе од 2 години, скриен во „Длабокиот Веб“ , овозможуваше продажба […]

Прочитај повеќе