Стартуван пред неполна година, Emit Knowledge требаше да биде друштвена мрежа на која програмерите и други ИТ ентузијасти ќе споделуваат знаење. За жал, мрежата не ги исполни очекувањата и тивко згасна. Марјан Николовски, еден од основачите, вели дека го гасат проектот бидејќи не успеаја да го пробијат надвор од Македонија, ниту пак имаат буџет да […]

Прочитај повеќе

Стартуваше македонскиот стартап SocialSpot. Оваа друштвена мрежа наменета за средни бизниси има за цел да ја олесни колаборацијата и споделувањето на знаење внатре во компаниите, со цел да ги направи поефикасни и попродуктивни. Стартапот беше за прв пат претставен во октомври на хрватска конференција за стартапи, и беше еден од осумтте стартапи кои беа дел […]

Прочитај повеќе

Локалната ИТ сцена е сè уште млада и неискусна споредено со соседните држави како Србија, Хрватска и Бугарија. И иако во Македонија нема кој-знае колкава поддршка за стартапите (читај: пари и инвестиции), тоа што влева оптимизам е што има стартап-инкубатори кои се вгнездија во регионот во потрага по нови идеи. Затоа, ако лани видовме како […]

Прочитај повеќе

Од локациски потстник за iPhone, до решенија за ресторани, SaaS решенија за бизниси и видео-конференциски системи… Ова се осумте стартапи кои се вклучуваат на Start програма на ново-основаниот акселератор SuperFounders Skopje.Локалните стартапи, некои само нецелосно изработени, други веќе објавени во бета, преку Start програмата ќе добијат менторство и сугестии за како да напредуваат, и да […]

Прочитај повеќе

Иако SocialSpot не успеа да влезе во потесното финале на Spark.me, регионална конференција на која победи српскиот TruckTrack, сепак македонскиот стартап доби непроценливо искуство и шанса да се претстави за прв пат пред можни инвеститори. Основачот на сервисот за бизнис колаборација, Марјан Николовски, вели дека настапот беше одлична шанса за да ги прошират контактите и […]

Прочитај повеќе